Onze kennis helpt jou vooruit
Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
-
Aanzeggen tijdelijk arbeidscontract moet verplicht schriftelijk
Er geldt een aanzegplicht voor contracten voor bepaalde tijd met een looptijd van zes maanden of langer. Het doel hiervan is de werknemer tijdig duidelijkheid te bieden over het al dan niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst.
-
Bedrijfsovername? Vergeet het concurrentiebeding niet!
Denk bij het sluiten van een koopovereenkomst ook altijd aan een concurrentiebeding en een bijbehorend boetebeding. Zo voorkom je dat de verkoper de belangrijkste concurrent wordt.
-
5 vragen en antwoorden over 0% btw op zonnepanelen
Vanaf 2023 geldt 0% btw voor de levering en installatie van zonnepanelen op en in de onmiddellijke nabijheid van woningen. De staatssecretaris beantwoordde een aantal vragen over de toepassing van het nultarief.
-
Grens aan aftrek periodieke giften
De aftrek van periodieke giften aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) is vanaf 2023 begrensd tot € 250.000 per kalenderjaar.
-
Lagere Aof-premie vanaf 2023
De Aof-premie gaat vanaf 2023 voor kleine werkgevers omlaag. Wat de nieuwe premie exact wordt, is nog niet bekend.
-
0% btw voor zonnepanelen op woningen vanaf 2023
Het kabinet heeft voorgesteld om vanaf 2023 0% btw te laten gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen. Maar geldt dat voor iedereen?
-
Overname van bedrijf door vennoot of werknemer?
Je onderneming beëindigen zonder met de fiscus af te hoeven rekenen? Dit kan door het bedrijf geruisloos door te schuiven aan een vennoot of medewerker. Lees meer over de voorwaarden.
-
Aflossen belastingschuld corona vanaf 1 oktober 2022
Vanaf 1 oktober 2022 moet je de opgebouwde belastingschuld tijdens de coronacrisis aflossen, in beginsel in vijf jaar. Vóór 1 oktober 2022 ontvang je hierover bericht van de Belastingdienst.
-
Verhuur opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen: hoeveel btw?
Welk btw-tarief dienen hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven te hanteren bij de verhuur van accommodaties aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen? We geven uitleg.
-
Hoe zit het met btw bij aanschaf vakantiewoning?
Wil je een vakantiewoning aanschaffen? Hoe zit het dan met de btw als je die vakantiewoning verhuurt en ook deels zelf bewoont?
-
Als dga lenen van de bv: fiscale gevolgen
Als dga lenen van de bv heeft voordelen, zolang dit een zakelijk karakter heeft. Gebeurt dit niet, dan kan dit vervelende fiscale gevolgen hebben.
-
Tijdelijk soepelere saneringsakkoorden bij de Belastingdienst
Vanaf 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 neemt de Belastingdienst in saneringsakkoorden genoegen met een lager uitkeringspercentage dan normaal.
-
Wat te doen met de leaseauto bij ontslag werknemer?
Verlaat een werknemer je bedrijf en in het bezit van een leaseauto? Dan moet het leasecontract voor de resterende periode worden afgekocht. Hoe kun je hier op inspelen?
-
Btw bij korte verhuur woonruimte
Is de verhuur van woonruimte voor een korte periode btw-vrijgesteld of btw-belast? Dit hangt af van een aantal voorwaarden. Lees welke dit zijn.
-
Premie Aof bij uitkering aanvullend geboorteverlof
Op welke manier verwerk jij de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) in de aangifte loonheffingen bij aanvullend geboorteverlof? Hier geldt de hoge premie Aof.
-
Hoe wordt het ouderdomspensioen verdeeld na een (echt)scheiding?
Voor werknemerspensioen geldt de Wet verevening pensioen bij scheiding. Volgens deze wet hebben beide personen recht op de helft van het ouderdomspensioen.
-
Opties mogelijk rechtsherstel niet-bezwaarmakers box 3
Heb jij geen of te laat bezwaar gemaakt tegen de Box 3-heffing? Er zijn verschillende opties onderzocht om rechtsherstel te bieden.
-
Welke aanvullende verplichtingen gelden voor oproepkrachten?
Per 1 augustus 2022 is sprake van een aanvullende verplichting voor de werkgever aan oproepkrachten. Lees wat je moet opnemen in de arbeidsovereenkomst.
-
Wat is nu je informatieplicht als werkgever?
Vanaf augustus 2022 geldt een verdergaande informatieplicht aan jouw werknemers. De bestaande informatieplicht wordt nu verder uitgebreid.
-
Studiekostenbeding: wat verandert er?
Vanaf augustus 2022 verandert de regelgeving rondom het overeenkomen van een studiekostenbeding. Wat verandert er voor jou als werkgever?
-
Nevenwerkzaamheden: de situatie na 1 augustus 2022
Wat betekent de EU-richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden voor jou als werkgever ten aanzien van nevenwerkzaamheden?
-
Daggeldvergoeding transport vrijgesteld voor loonbelasting
Deze daggeldvergoeding wordt in de loonbelasting als loon gezien, maar is niet belast, omdat het gericht is vrijgesteld.
-
BMKB-regeling verlengd tot 1 juli 2023
Uit een evaluatie is namelijk gebleken dat deze regeling doelmatig en doeltreffend is.
-
Geen premies werknemersverzekering voor dga holding
De holding zal voor de dga veelal geen premies verschuldigd zijn voor de werknemersverzekeringen, omdat de dga het merendeel van de aandelen bezit.
-
Tarief overdrachtsbelasting bedrijfspand fors hoger
Het tarief van de overdrachtsbelasting voor beleggings- en bedrijfspanden gaat in 2023 fors omhoog. Dit stelt het kabinet voor in de onlangs bekend gemaakte Voorjaarsnota.