Box 3
We krijgen veel reacties en vragen naar aanleiding van de informatie over box 3. Daar is een duidelijke lijn in te ontdekken:
- Je beseft je dat het forfaitaire rendement op de spaartegoeden in lijn is gebracht met het werkelijke rendement, maar dat niet geldt voor de percentages die voor overige beleggingen en schulden worden gehanteerd.
- Het forfaitaire rendement op overige beleggingen van – kort gezegd – 6% wordt in deze economische tijden niet gehaald als je rekent met (alleen) gerealiseerde rendementen.
- De forfaitaire spaarvariant zoals die nu geldt pakt in de regel gunstiger uit voor spaarders en beleggers met een laag box 3 – vermogen.
- Voor risicovollere en succesvollere beleggingen pakt box 3 mogelijk gunstiger uit dan risicomijdende en slechter renderende beleggingen.
- De wetgeving met forfaitaire percentages blijft in ieder geval formeel tot 2028 in stand. De vraag is echter of dat haalbaar is.
- Tarieven in box 2 en box 3 wijzigen bijna jaarlijks.
- Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het box 3-stelsel nog steeds in strijd is met Europees recht als het forfaitaire rendement hoger is dan het werkelijke rendement. Dit kan betekenen dat jouw box 3-heffing lager kan worden vastgesteld dan op basis van de wettelijke regels.
Wat kan je doen?
Alle hectiek maakt dat menigeen denkt dat hij of zij ‘wat moet’. Niemand wil ‘de boot missen’. En wat zijn dan je mogelijkheden?
Bezwaar aantekenen tegen de box 3 – heffing in de aanslag inkomstenbelasting? Dat kan, als je kunt aantonen dat het werkelijke rendement lager is. Heeft bezwaar aantekenen zin? En hoe moet je het werkelijke rendement bepalen?
Uitspraken Hoge Raad
In de uitspraken van 6 juni 2024 geeft de Hoge Raad hiervoor een aantal regels:
- Zo moet voor de berekening van het werkelijke rendement het gehele vermogen in box 3 meegenomen worden, dus ook de bank- en spaartegoeden.
- Het gaat daarbij niet alleen over het rendement op het vermogen op 1 januari, maar over het rendement op het gehele vermogen gedurende het hele jaar.
- Het heffingsvrije vermogen mag niet in aftrek worden gebracht.
- Bij de berekening van het werkelijke rendement gaat het om het nominale rendement, dus zonder rekening te houden met inflatie. Verder worden niet alleen de rechtstreekse voordelen uit vermogensbestanddelen betrokken in het werkelijke rendement (zoals rente, dividend en huur), maar ook de gerealiseerde én ongerealiseerde positieve en negatieve waardeveranderingen.
- Kosten mogen niet in mindering komen op het rendement, met uitzondering van rente van schulden die tot het vermogen in box 3 horen.
- Bij de bepaling van het rendement in een jaar wordt, tot slot, geen rekening gehouden met positieve of negatieve rendementen in andere jaren. Er is dus geen mogelijkheid van verliesverrekening over de jaargrens heen.
De Belastingdienst geeft op de website aan dat je voorlopig niets hoeft te doen. Als de uitspraak gevolgen heeft voor jou box 3-inkomen, dan heb je mogelijk een brief ontvangen van de Belastingdienst waarin staat wat je kunt doen en vanaf wanneer dat mogelijk is.
Let op! Het feit dat je in aanmerking komt voor de tegenbewijsregeling betekent niet dat straks per definitie jouw box 3-aanslag verminderd wordt. Hiervoor moet het werkelijke rendement lager zijn dan het forfaitaire rendement. Houd er rekening daarbij mee dat wat jij wellicht verstaat onder werkelijk rendement anders is dan de invulling die de Hoge Raad daaraan gaf in de recente box 3-arresten.
Let op! In sommige gevallen moet je toch al eerder in actie komen. Overleg daarom altijd met onze adviseurs als je een definitieve aanslag ontvangt. Mogelijk is het verstandig om jouw rechten veilig te stellen en tijdig bezwaar te maken tegen de aanslag. Vanaf de dagtekening van een definitieve aanslag heb je zes weken om een bezwaar in te dienen. Tegen een voorlopige aanslag staat geen bezwaarmogelijkheid open.
Let op! Voor de jaren 2017-2020 voor de belastingplichtigen die op of voor 24 december 2021 niet (tijdig) bezwaar hadden aangetekend tegen de aanslagen inkomstenbelasting staat alleen de massaalbezwaarplusprocedure open. Deze bevindt zich nog in een beginstadium.