3. Hoe hoog is het compensatiebedrag?
Het UWV verstrekt een compensatiebedrag dat niet hoger is dan de wettelijk verschuldigde en door de werkgever betaalde transitievergoeding. Je moet de transitievergoeding dus eerst aan de werknemer betalen. Na de betaling kun je compensatie aanvragen bij het UWV.
Berekening wettelijke transitievergoeding
Voor de berekening van de hoogte van de transitievergoeding kun je aansluiting zoeken bij de regeling Loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding. Hierin is onder meer bepaald welke looncomponenten je in de berekening van het maandinkomen mee kunt nemen voor het berekenen van de wettelijke transitievergoeding. Heb je hulp nodig bij het berekenen van de wettelijke transitievergoeding? Neem dan contact met ons op.
Geen compensatie over dienstjaren na 2 jaar ziekte
Je ontvangt als werkgever alleen compensatie over de transitievergoeding die jouw werknemer heeft opgebouwd vanaf het begin van het dienstverband tot het moment dat de werknemer 2 jaar ziek is.
Dit betekent dat als de arbeidsovereenkomst na 2 jaar ziekte doorloopt dit niet door het UWV wordt gecompenseerd. Ondanks dat jouw werknemer ook in deze periode transitievergoeding opbouwt. Een arbeidsovereenkomst kan doorlopen bij:
- Een verlengde loondoorbetalingsverplichting (als gevolg van een loonsanctie);
- Als het dienstverband ‘slapend’ wordt gehouden.